Loading

21 Kasım 2009 Cumartesi

Ömer Gecek Kaplıcaları Genel Bilgileri

Ömer Gecek Kaplıcaları Genel Bilgileri

Ömer Gecek kaplıcasının Konumu: Afyonkarahisar-Kütahya karayolu üzerinde bulunan termal turizm merkezinin Afyonkarahisar kent merkezine uzaklığı 15 km. dir. Turizm merkezi, Ankara’ya 257 km, İstanbul’a 456 km, İzmir’e 323 km., Antalya’ya 288 km uzaklıktadır.Mevcut tesislerin bulunduğu bölge Afyonkarahisar Belediyesi mücavir alan sınırı içindedir.


Ömer Gecek kaplıcasına Ulaşım Olanakları: Ankara-İzmir-Antalya karayollarının kesişim noktasında olması turizm merkezine karayolu ulaşımı bakımından büyük avantaj sağlamaktadır. Mevcut durumda en yakın havaalanı olarak 150 km. mesafedeki sivil amaçlı Isparta Havaalanından yararlanılabilmektedir. Afyonkarahisar’a karayolunun yanı sıra demiryolu ile de ulaşım sağlanabilmektedir.


Ömer Gecek kaplıcasının Tedavi (Endikasyon) Özellikleri:Kaplıca suyunun Sağlık Bakanlığınca tespit edilmiş tedavi özelliklerine göre;hekim kontrolünde banyo uygulamaları olarak ortopedik, nörölojik hastalık sekellerinin rehabilitasyonunda ve kronik romatizmal hastalıkların rehabilitasyon ve tedavisinde kullanılabilir.


1-Gecek Kaplıcası

Gecek Kaplıcasının Yeri ve Ulaşımı: Afyon'un kuzeybatısında, il merkezine 15 km. uzaklıkta bulunan Gecek Kaplıcası, Afyon-Kütahya karayolu ile Afyon-Uşak-İzmir demiryolu üzerindedir. İl merkezinden kaplıcaya sürekli işleyen servisleri ile ulaşım sorunu ortadan kaldırılmıştır.


Gecek Kaplıcası Özellikleri: Kimyasal sınıflandırılmasının klorür, bikarbonat, sodyum ve arsenikli olarak yapıldığı Gecek Kaplıcasının suyunda; amonyum, lityum, sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum,strosiyum, baryum, demir, alüminyum, mangan, çinko, krom, bakır, titan, kurşun, klorür, iyodür, bromür, florür, sülfat, nitrat, nitrit, hidrofosfat, karbonat, bikarbonat, hidroarsenat, metabolik asidi, metasilikat asidi gibi iyonların dışında, serbest kükürtlü hidrojen gazları da bulunmaktadır. Temperatürü 42 C, radyoaktivitesi Rn. 3,2 ile 10,3 eman, pH değeri de 7,6 olarak belirlenmiştir.


Gecek Kaplıcası Şifa Özellikleri: Banyo tedavisi ile romatizmal rahatsızlıklar, nevralji, nevrit, polinevrit tedavilerinde, ortopedik müdahale geçirenlerin fiziksel rehabilitasyonunda, metabolizma ve kadın hastalıklarında faydası gözlenmiştir. Ayrıca içme olarak faydalanıldığında ise şişmanlık ve diyabetik rahatsızlıklarda da olumlu sonuçlar alınmıştır.


Gecek Kaplıcası Tedavi Tesisleri: Afyon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığınca kurulan Gecek Termal A.Ş. tarafından yönetilen kaplıcadaki 45 adet 6 kişilik dublex villadan 36 tanesi devre mülk sistemine dahil olup, 9 tanesi kiraya verilmektedir. Ayrıca 1 tanesi bayanlara, 1 tanesi erkeklere ait olmak üzere 2 tane umumi kapalı havuz vardır.

Tlf: 0-272- 251 52 75-76-66 Gecek Kaplıca İşletme Müdürlüğü


2-Ömer Kaplıcası

Ömer Kaplıcasının Yeri ve Ulaşım: Afyon- Kütahya karayolu üzerinde bulunan Ömer Kaplıcası, Gecek Kaplıcasının yakınında ve il merkezine 15 km. uzaklıktadır. Ulaşım, merkezden kalkan servisler aracılığı ile yapılmak- tadır.


Ömer Kaplıcasının Tarihçesi: Eskiden beri kullanılan kaplıcanın tarihi hakkında bir bilgi bulunmamakla beraber, kaplıcanın büyük havuzunu yaptıran kişiye ait kitabede 1889 tarihi bulunmaktadır.


Ömer Kaplıcası Özellikleri: Oldukça zengin olan Ömer Kaplıcası suyu; kimyasal olarak, klorür, bikarbonat sodyum, demir arsenik ve karbondioksitli sınıflandırmaya alınmıştır. İçerisinde amonyum, lityum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, stronsiyum, baryum, alüminyum, mangan, çinko, krom, bakır, titan, kurşun, iyodür, florür, sülfat, nitrat, nitrit, hidrofosfat, karbonat ve hidroarsenat gibi iyonlar ile; metabolik ve metasilikat asitleri; gazlardan serbest karbondioksit ve serbest kükürtlü hidrojeni barındırmaktadır. Temperatürü 43 C ile 54 C arasında, radyoaktiviteleri 9,5 eman ve pH değeri de 7,2'dir.


Ömer Kaplıcası Şifa Özellikleri:Ömer Kaplıcası suyu banyo tedavisinde; artroz çeşitlerinde, romatit artrit, spondilartrit, ankilopoetita, fibrozitis, selülits gibi romatizmal hallerde kırık, mafsal şişliği ve yapışıklarda hemipleji, parapeleji ve çocuk felci hastalıklarında, şişmanlık, metabolizma bozukluklarında, periferik damar hastalıklarında, eklem rahatsızlıklarında, kısırlık ve bronşit gibi hallerde faydalı olmaktadır. İçme tedavisi ile müzmin kabızlık ve bağırsak tembelliği ile hiposentik midelerde ve hazım güçlüğünde faydalı olmaktadır. Ayrıca solunum yolu ile kronik bronşit enfizem ve faranjitte de yararlı görülmüştür.


Ömer Kaplıcası Tedavi Tesisleri: Kaplıca Afyon Ticaret Borsası tarafından tadilâta alınmış olup, Haziran 2001'de 35 adet villâ, 20 yataklı apart otel, 1 adet kapalı yarı olimpik yüzme havuzu, 2 adet Türk Hamamı ve 1 adet kapalı büyük yüzme havuzunun tamamlanıp hizmete sokulması plânlanmaktadır.

Bilgi için Tlf: 0-272-2515010-11-12-13 Kaplıca İşletme Müdürlüğü



0 yorum:

Template by - Abdul Munir - 2008